Sabar yang paling susah

Td kelas Ustat Muein.

Dia bagi soalan:

Sabar yang mana paling susah?
1. Sabar dalam menjalankan suruhanNya
2. Sabar menjauhi laranganNya
3. Sabar menghadapi musibah

*sound effect – “musibah-larangan-suruhan” berulang2 bergema dlm surau*

yes! korang mmg pandai. Jawapannya ialah yg no 1.

1. Sabar dalam menjalankan suruhanNya

Sample: Cukup sabarkah untuk solat tahajud konsisten di malam hari, atau sambung solat sunat & ngaji banyak2 lepas Isyak?

Mcm tulah contohnya. Kalau skru istiqamah tak kuat, mmg terbengkalai lesap.

Ramai orang akan tolong menyabarkan kita bila bab ditimpa musibah & menjauhi larangan. Ramai akan mengingatkan kita supaya sabar; jgn marah, jgn mengata, jgn pi disco, jgn sepak kucing etc etc.

Tapi bab amal ibadat; KITA kena sabarkan DIRI SENDIRI.

Tu satu point.

Point kedua. Tertusuk hatiku;- berat ilmu tanpa amal.

Aku mmg kkdg break/cuti join kelas/pi ceramah pasai point kedua tu. Berat. Mengenangkan ilmu yg masuk; tapi tak ‘kuar’. Ilmu masuk, faham, tapi tak buat.

Ustat Muein bagi sample. Ha.. yg ni mmg terpelanting ke btg idung iols. Direct, iols pun tak tepis. Fakta.

Sekarang ramai yg membaca al-Quran hinggakan bilangan al-Quran yang dicetak bertambah2 setiap tahun. Tu belum kira download apps lagi. Kat tablet aku je ade 3 Quranic apps. huhuhu..

Back to point berat ilmu tanpa amal. Katanya; skg banyak student tahfiz, pandai baca. Tapi tak faham. Tak tau pun kat mana wakaf & ibtida’. Dia kata baca al-Quran mmg senang. Iols agree becoz lepas iols abih kelas USIM ari tu; module khatam 3x setahun; 1x ramadhan, 1x lepas ramadhan, 1x sebelum ramadhan yg diikuti mmg achievable. Tapi tu la, bab baca (achievable), bab hafazan (doable), bab implement (men-cabar-able)

@_____@ *tepuk dahi, repair diri*

Iols bukan nak suruh tolak majlis ilmu, cuma kkdg iols rasa kena step backward kejap, pause kejap. Buat spotcheck. Solutionnya ada; Wasatiyyah. Bersederhanalah.

Untuk ketiga2 Sabar tu ada kuncinya

1. Sabar dalam menjalankan suruhanNya *Ikhlas lillahi ta’ala*
2. Sabar menjauhi laranganNya *Taat lillahi ta’ala*
3. Sabar menghadapi musibah *Redha lillahi ta’ala*

Lg 1 point: Mengeluh bukan sifat mukmin. Pasaipa? Kerana keluhan adalah gambaran tidak menerima takdir yang telah ditetapkan, walhal padanya terdapat pelbagai hikmah. Contoh; sakit. Setiap kesakitan menghapus dosa. Kan Janet kannn?

Advertisements

x bajet yg manis

The sweetness of achieving/ ‘receiving’ un-bajet-able plans as permitted by Him..

something new yg-tak-bajet dapat baru2 nih.. hummm.. dhuha. dulu masuk gear ‘D’ masa weekend je kot (!), now its on daily schedule. Start2 masa bulan puasa. Betuila org kata, kalau nak tambah2 tu buat masa bulan puasa. Ternyata lebih senang nak konsisten pasai dok buat sebulan.  Tp aku pun beringat2 gak, yg ni sunat. Bukan nak tolak2 ringankan pasai sunat, tapi wasatiyyah. Slow2.. steady. Rileks chill. Istiqamah, aminn~!

[FB Ustaz Zamri – nearly everyday dia kempen dhuha kat fb] Tahukan anda Solat Sunat DHUHA adalah satu amalan berbentuk sedekah?

Bagi tiap-tiap ruas dari anggota tubuh salah seorang di antara kalian harus dikeluarkan sedekahnya setiap pagi hari. Setiap tasbih (Subhaanallah) adalah sedekah, setiap tahmid (Alhamdulillah) adalah sedekah, setiap tahlil (Laa Ilaaha Illallah) adalah sedekah, setiap takbir (Allahu Akbar) adalah sedekah, menyuruh untuk berbuat baik juga sedekah, dan mencegah kemungkaran juga sedekah. Dan semua itu boleh diganti dengan dua rakaat solat Dhuha. – Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatul Musaafiriin wa Qashruha, no: 720.

Yes, i know. MLMers suka gak kempen dhuha nih. Tapi jangan plak asal nmpk org dhuha je, mula la kata; tu nak bisnes kencang MLM la tu. hep hep hepp.. no no no!..  surirumah pun buleh dhuha ye.. sedekah.

Selain itu kita jgn lupa sedekah yg paling mudah lagi murah.. SENYUMlah ahaii cekmek molek au auu..

My FB picks (terbaca2 status org):-

He will give what you need. Not what you want. What we need differs from one another. Dia Maha Mengetahui.

+ Your intention dictates your journey. Jika nawaitu mempermudahkan, maka jd mudah. Kalau nawaitu nak menyusahkan; Dia bagi balik susah payah lagi lintang pukang.

Now want to duduk tiam-tiam & count blessings. 😛